Image

Szalóky Károly

A Várfok Galéria tulajdonosa, műkereskedő

Az egri Ho Si Minh TF népművelés–pedagógia szakán végzett. 1976–82: Műv. Közp. igazgató Táborfalván. Az intézményen belül galériát alakított ki, közben a Szentháromság téri kollégiumban megszervezte a Vártárlat c. kiállítás-sorozatot.

1982–84 között a Lágymányosi Közösségi Ház igazgatója volt, amely időszak alatt a Közösségi Ház a hazai alternatív zenei- és képzőművészeti kultúra egyik meghatározó helyszíne lett. Intézményvezetőként létrehozta a Lágymányosi Galériát.

1984–2000 között a Kamaraerdei Ifjúsági Park igazgatója, ARTtér elnevezéssel megrendezte a magyarországi művészeti szakközépiskolák országos találkozóját. A Magyar Művészeti Galériák Egyesülete és a Budapest Art Expo kuratóriumának tagja, Márai Sándor Alapítvány kuratóriumi tag, a Szalóky és Szalóky Művészeti és Kereskedelmi Kft. igazgatója, továbbá 2000-től a Modern Művészeti KHT igazgatója.

1990-ben nyitotta meg saját galériáját, a Várfok Galériát (akkori nevén Várfok 14 Műhelygalériát). 1996-ban újabb kisgalériával bővítette a Várfok utca kulturális színtereit: megnyílt a Spiritusz Galéria, majd 1997-ben az XO Galéria. 1998 nyarán időszakos jelleggel működtette a fiatal művészek munkáit bemutató Garázs Galériát.

Galériáinak állandó kiállító művészei közé tartozik Bodóczky István, Böröcz András, Bukta Imre, El Kazovszkij, Fehér László, fe Lugossy László, Gerber Pál, Győrffy László, Király András, Koncz András, Mulasics László, Nádler István, Nyári István, Rozsda Endre, Szirtes János, Szotyory László, Ujházi Péter, Sebastian Weissenbacher. 1998-tól nemzetközi kortárs művészeti vásárokon (FIAC, ARCO, KunstZürich) is szerepel a galéria. Kováts Lajossal (Blitz Galéria), valamint a tulajdonosokkal szellemi atyja az újpesti Modern Művészeti Gyűjteménynek.

Szalóky Károly annak az elképzelésnek a jegyében fejleszti galériahálózatát, hogy a világörökség részét képező budai várba felvezető utakon, utcákon koncentrálódjanak a kortárs galériák, amelyek együttes megjelenésükben, a múzeumi együttesben is látható kortárs anyagot kiegészítve aktuális képet mutatnak a kortárs magyar képzőművészetről.

Image