Klubtalálkozóink

Zimbardo professzorral találkoztunk

Image

Szinte napra pontosan négy évvel azután, Elliot Aronson és szerzőtársa Carol Tavris a Szeretem Magyarországot Klubnál vendégeskedett, a szociálpszichológia egy másik – talán nem túlzás kimondani – élő legendája, a Stanford Egyetem professor emeritusa látogatott el hozzánk.

Philip Zimbardo a híres/hírhedt stanfordi börtönkísérlete miatt vált ismertté a világban. A kísérlet során azt igyekezett kideríteni, hogy milyen hatással vannak a felvett társadalmi szerepek a viselkedésre.Úgy gondolta, hogy a börtönőrök és a foglyok is meghatározott viselkedésformát vesznek fel, amelyek az adott körülmények között a helyzet romlásához vezetnek.

Ebben a TED videóban erről a kísérletről is beszél. És egy másikról, éppen a stanfordi kísérlet ellenkezőjéről, amire az amerikai kormány az Abu Gréb-i börtön hírhedt és megalázó kínzásai után kérte fel. Azt akarták megtudni, visszavezethetők-e a normális társadalmi kapcsolatokba azok, akik elkövették ezeket a kínzásokat? És ha igen, hogyan?

Elindult ebből egy projekt. Itt olvashattok róla: http://heroicimagination.org/ 

Ez az, amit Zimbardo szívesen elmondana és amiről beszélgetne olyan emberekkel, akik képesek hatni a környezetükre, esetleg képesek változást generálni. Ezért jön Magyarországra.

A találkozó létrejöttét Halácsy Péternek (Prezi.com) Orosz Györgyinek és Pistyur Veronikának (Bridge Budapest) köszönhetjük! Köszönet a képért Kincses Gyulának!