GERENDAI KÁROLY

a Sziget Fesztivál alapítója, a Costes Étterem tulajdonosa, a Szeretem Magyarországot Klub alapítója

Gerendai Károly 1970. július 18.-én született Budapesten. Magyar üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője. Ő a tulajdonosa Magyarország első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek. Alapítója a Szeretem Magyarországot Klubnak.

Pályafutását plakátragasztóként és turnémenedzserként kezdte, majd különböző együtteseket menedzselt. Ezt követően kiadóknál dolgozott szervezőként, terjesztőként, később vezető beosztásban is.[3] 1993-ban hozta létre a Sziget Fesztivált.[1] 1999-ben a Yourope európai fesztiválszövetség alelnöke volt. Ugyanebben az évben hozta létre a Liszt Ferenc tér fejlesztésére a Pesti Broadway Egyesületet, melynek 2005-ig az elnöke volt.
2001-ben megnyitotta a Liszt Ferenc téri Buena Vista éttermet, amelynek 2006-ig volt igazgatója és résztulajdonosa. 2002-ben megnyitotta a Kultiplex Művelődési Házat. 2008-ban nyitotta meg Costes nevű éttermét a Ráday utcában. Az étterem kapta 2009-ben a Dining Guide Év Étterme díját.[4] 2010 márciusában – Magyarországon elsőként, Közép-Európában a prágai Four Seasons szálloda Allegro nevű étterme után másodikként – Michelin-csillaggal ismerték el.
Elismerések
2002 A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje
2008-ban neki ítélték az Ernst and Young „Az év üzletembere” díját.
2010-ben kultúraszervezői tevékenységéért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
2010-ben Radnóti Miklós antirasszista díjban részesült.